Harjoitus 2

Tero Karvisen Linux palvelimet -kurssin kotitehtävien toinen harjoitus

Työympärisstönä toimii Xubuntu 16.04.3 LTS -käyttöjärjestelmä, joka on asennettuna Acer Aspire V3 kannettavaan tietokoneeseen.

Ennen kuin aloitin tehtävien tekemisen, ajoin terminaalissa komennot “sudo apt-get update” ja “sudo apt-get upgrade” päivittääkseni käyttöjärjestelmän.

A) Tarkoituksena oli aiheuttaa kaksi tapahtumaa lokeihin. Avasin terminaalin ja siirryin lokeihin komennolla “cd /var/log/” ja syötin komennon “tail -F auth.log syslog” saadakseni nämä kaksi lokia auki. Aikasemmin annettujen päivitys komentojen myötä lokeista näkyi jo päivitysten onnistuneen:Screenshot_2018-01-30_09-58-04

Maalatut rivit:

Jan 30 09:14:04 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by vili(uid=0)
Jan 30 09:15:01 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Jan 30 09:17:01 Kone CRON[3343]: pam_unix(cron:session): session opened for user root by (uid=0)
Jan 30 09:17:01 Kone CRON[3343]: pam_unix(cron:session): session closed for user root
Jan 30 09:52:54 Kone sudo: vili : TTY=pts/2 ; PWD=/home/vili ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/apt-get upgrade
Jan 30 09:52:54 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by vili(uid=0)
Jan 30 09:52:54 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Jan 30 09:53:14 Kone sudo: vili : TTY=pts/2 ; PWD=/home/vili ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/apt-get update
Jan 30 09:53:14 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by vili(uid=0)
Jan 30 09:53:16 Kone sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root

Ensimmäisenä näkyy päivämäärä ja aika, kello on Suomen ajassa GMT+2 vyöhykkeellä. Seuraavaksi on käytössä olevan tietokoneen nimi sekä sana “sudo” joka osoittaa pääkäyttäjää. Rivi sudo: pam_unix(sudo:session) sessiom opened ja closed näyttävät milloin pääkäyttäjän salasana on syötetty onnistuneesti ja milloin annettu komento on suoritettu. Suljin aikaleimojen välissä vahingossa lokit, minkä takia ajoin komennot update ja upgrade uudestaan; komennot näkyvät rivillä Kone sudo: vili : TTY=pts/2 ; PWD=/home/vili ; USER=root ; COMMAND =/usr/bin/apt-get update ja Kone sudo: vili : TTY=pts/2 ; PWD=/home/vili ; USER=root ; COMMAND =/usr/bin/apt-get upgrade. Rivillä näkyy jälleen koneen nimi, pääkäyttäjä ja tällä kertaa myös käyttäjätunnus. TTY=pts/2 kohdalle löytyi vastauksia Google hauilla, mutta vastaukset olivat hiukan vaikea selkoisia kuten esimerkisi tästä forum-keskustelusta käy ilmi. Seuraavaksi osoitetaan että missä hakemistossa ollaan eli käyttäjän kotihakemisto (/home/vili), sen jälkeen näytetään että käyttäjän komento annetaan rootissa, ja sen jälken tulee itse komento, joka ajettiin hakemistossa usr/bin/.

Tämän jälkeen päätin aiheuttaa lokiin epäonnistuneen tapahtuman keskeyttämällä sudo komennon salasanaa kysyttäessä. Annoin komennon sudo apt-get install gimp ja painoin ctrl+c kun terminaali pyysi pääkäyttäjän salasanaa.  Lokeihin ilmestyi viestii:

Jan 30 10:22:17 Kone sudo: pam_unix(sudo:auth): auth could not identify password for [vili], josta selvästi näkee, että pääkäyttäjän salasanaa ei tunnistettu, koska se oli väärin, tai kuten oikeasti kävi, sitä ei annettu lainkaan vaan komento keskeytettiin.

b) Tämä kohta oli vapaaehtoinen, mutta olin asentanut SSH:n jo lähiopetuskerralla. Otin yhteyden ssh palvelimeen ja kokeilin komentoa ssh-copy-id, jota oltiin suositeltu kokeilemaan tehtävässä.Screenshot_2018-01-30_10-30-28.png

Komento avasi valikon josta, näkyy, että minun olisi pitänyt lisätä vielä kirjain perään. En ollut aivan varma mitä mahdollisesti tapahtuisi, joten jätin asian sikseen ja siirryin eteenpäin. Palaan asiaan itsekeseni myöhemmin.

c) Unelmieni apt-get komento olisi sudo apt-get install vlc firefox steam blender gimp audacity. Käytän kuitenki kuvankäsittelyä ja äänenmuokkaus ohjelmistoja hyvin vähän, ja yleisesti en käytä kovin montaa ohejlmistoa koneillani, joten komento jää hiukan lyhyeksi.

d) Tehtävänä on asentaa komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa ja kokeilla niitä pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.

Koska en ollut aivan varma mitä tehtävässä kuului tehdä, kyselin muunmuassa toisilla toteutuksilla olevilta ystäviltäni, mitä kannattaisi asentaa. Tutustuin myös kahteen eri artikkeliin, joista toivoin saavani ajatuksia. (Artikkeli 1 ja Artikkeli 2. Aloitin asentamalla w3m-webselaimen. Asennus hoitui nopeasti ja kokeilin kuinka sovellus toimii. Sirryin Linux palvelimet- kurssin sivustolle:Screenshot_2018-01-30_11-10-20.png

Asensin vielä TTY-Clock ja Freesweep ohjelmistot ja kokeilin niiden toimivuutta:ttyclock

freesweep

Molemmat ohjelmistot toimivat moitteettomasti, mutta ikävä kyllä en saanut rtv-nimistä ohjelmistoa ladattua, sillä sen paketti löytyy vasta xubuntu 17.04 versiosta tai sitä uudemmista, enkä halunnut alkaa sitä manuaalisesti asentamaan. rtv:llä pystyy lukemaan Reddit.com sivustoa terminaalista.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: